Лікар пояснила, що буде з Україною, коли в країну прийде “індійський штам” коронавірусу..

Новий особливо небезпечний індійський штам коронавірусу може серйозно погіршити епідеміологічну ситуацію в Україні в разі проникнення на територію країни. Однак додаткова складність полягає в тому, що українські лікарі не проводять систематичне генотипування вірусу хворих українців, тому виявити присутність індійського штаму буде важко.

Про це в ефірі каналу Україна 24 заявила епідеміолог Катерина Сояк, прокоментувавши ситуацію з загрозою індійського штаму COVID-19 для України.

“Ми такого не можемо говорити, тому що не проводимо генотипування вірусу, який є у наших громадян. Яким штамом хворіють, ми не відстежуємо і не знаємо. Різновид штаму на лікування ніяк не впливає, це впливає на наше розуміння епідемічної ситуації”, – розповіла вона.

За її словами, кілька українських лабораторій спробували відстежити наявність у хворих українців індійського штаму, однак серед проведених тестів він виявлений не був. У той же час з упевненістю говорити про його наявність або повну відсутність неможливо, оскільки немає достовірної вибірки і можливості інтерпретувати поширення нового штаму в рамках всієї країни.

Однак в разі його появи на території України система охорони здоров’я зіткнеться з великими проблемами.

“Поки тих заходів, які є, достатньо, але якщо індійський штам з’явиться, у нас будуть великі труднощі”, – підсумувала епідеміолог.

За матеріалами .dialog.ua

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *