Терміново! Повний розрив відносин: вперше в історії – це сталося. Зеленський в шоці – нова війна?

США готові запровадити санкції до оточення глави Кремля Володимира Путіна, якщо Росія продовжить атаку на Україну. Сенат погоджує такий законопроєкт.

Але поки не погодив, тож Білий дім заспокоїв громадськість: “нищівний пакет санкцій” для економіки Росії адміністрація президента США може ввести й без схвалення у Конгресі.

Про це говорила під час брифінгу 4 лютого речниця Джо Байдена Джен Псакі.

Джен Псакі у розмові з журналістами наголосила, що Білий дім працює у тісному контакті з сенаторами щодо погодження нового пакету санкцій до оточення президента Росії Володимира Путіна. Мовиться про осіб, які впливають на рішення влади.

“Ми розробили конкретні санкційні пакети як для російських еліт, так і для членів їхніх сімей”,– заявила Псакі.

“Те, що поки новий законопроєкт не цілком узгодили, Білий дім не вважає проблемою. По-перше, як сказала речниця Байдена, введення санкцій – це не необхідна процедура. По-друге, пакет економічних обмежень у бік Росії, який не потрібно схвалювати у Конгресі, давно готовий.

Ми вже підготували нищівний пакет санкцій – економічних санкцій, які матимуть величезний вплив на російську економіку. Це не вимагає дій Конгресу, але ми, звичайно, тісно з ними співпрацюємо”,– запевнила Джен Псакі.

Раніше також стверджувалось, що вторгнення Росії до України матиме фатальні наслідки для російської економіки. Про це заявили прем’єр-міністри Естонії, Литви та Латвії.

Напередодні вони зустрілися у Ризі, щоб обговорити спільні кроки щодо протидії російській агресії.

“Оскільки ми є частиною НАТО, це робить нашу ситуацію безпечнішою. ​​Ми єдині в тому, що НАТО необхідно посилити свою присутність у східному крилі… Ми дуже стурбовані зростальною присутністю російських військ біля кордону з Україною. Важливо підтримувати Україну не лише на словах, але і на справі”, — сказав прем’єр Латвії Кріш’яніс Каріньш.

Також ішлося про те, як не допустити газового шантажу Європи з боку Кремля.

“Наші інститути та енергетичні компанії тісно співпрацюють один з одним, щоб підготуватися до несподіванок, які відбудуться, якщо постачання газу буде використано як засіб тиску на ЄС”, — наголосила прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте.

Тим часом в Україні, зауважимо, наполягають, що антиросійські санкції мають бути превентивними, а не введеними за фактом нової агресії. 

“Що таке “санкції після” (ймовірного нападу з боку РФ – ред.)? Для кого вони адресовані? Для чого? Для України? Вибачте, на жаль, ні. Я не знаю, що буде потім. Потім буде повномасштабна війна, якщо так, як всі говорять? То навіщо нам санкції потім? Йдеться про санкції точно не для нашої держави. Це говорить про стримування повномасштабної агресії у бік Європейського Союзу, але це не можна робити за рахунок нашої держави. Так не можна! У нас 15 тисяч (громадян) загинуло, а багато країн світу обговорюють “санкції після”. Я вважаю, що це нечесно”, – заявляв Володимир Зеленський на зустрічі з іноземними ЗМІ.

Дмитро Кулеба переконаний, що в США та ЄС поки немає політичної волі запровадити санкції проти Росії вже зараз. Хоч Москва на новий пакет обмежень “вже заробила”.

Міністр закордонних справ зауважив, що превентивні санкції можна було б запровадити. Наприклад, за примусову паспортизацію на окупованому Донбасі.

Українські дипломати працюють, аби міжнародні партнери вдались до попереджувальних санкцій, не чекаючи нової агресії з боку Росії. Сигнали від Заходу вже є. Кулеба вважає, що шлях до санкцій на 90% пройдений.

“Залишилось 10, може, найважчих відсотків, але це 10 відсотків”, – запевнив міністр в ефірі “Право на владу”.

джерело:korupciya.com

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *