Годину тому! США виводить військових з України — що відбувається? Порушені обіцянки: хто залишиться з нами

Очільник Пентагону Ллойд Остін розпорядився вивести американських військових інструкторів з території України. Йдеться про 160 представників Нацгвардії з американського штату Флорида.

Про рішення глави Міноборони США щодо виведення американських військових інструкторів з української землі у мережі повідомив прессекретар Пентагону Джон Кірбі.

Кірбі зазначив, що глава Міноборони США насамперед дбає про безпеку американських військовослужбовців. Він також наголосив, що Сполучені Штати “залишаються відданими відносинам з українськими Збройними силами”.

Водночас журналіст The Washington Post оприлюднив заяву Кірбі, відповідно до якої Україну залишать 160 членів Нацгвардії Флориди. Вони перебували на території країни з кінця листопада 2021 року та інструктували українських військових. Цих військових планують передислокувати до іншого місця в Європі.

Речник Пентагону також зазначив, що передислокація “не означає, що рішучість США підтримувати ЗСУ змінилася”. Це, за його словами, дозволить забезпечити “захист союзників і стримування агресії”.

Раніше Ллойд Остін провів телефонну розмову з російським міністром оборони Сергієм Шойгу 12 лютого. Вони обговорили нарощування військової присутності Росії в окупованому Криму та навколо України. Однак деталей про перемовини сторони поки не оприлюднювали. Розмова відбулася на тлі інформації про ймовірність вторгнення “найближчими днями”.

11 лютого у Пентагоні заявили, що не мають точних даних розвідки про ймовірний наступ на Україну. Речник відомства зазначив, що Москва продовжує стягувати війська до українських кордонів, “однак що в голові у Путіна – невідомо”.

Того ж дня Білий дім закликав американців покинути територію України протягом 48 годин. Там попередили, що не будуть надсилати військових в Україну для евакуації громадян.

Пізніше Держдеп наказав частині дипломатів виїхати з України, роботу консульства у Києві вирішили призупинити.

Окрім цього, сьогодні Італія, Швеція та Чехія приєдналися до країн, які рекомендували своїм громадянам в Україні виїхати через загрозу військової ескалації.

“З огляду на поточну ситуацію, з міркувань обережності радимо нашим співгромадянам тимчасово залишити країну наявними комерційними рейсами, а також відкласти неважливі поїздки до України”, – йдеться в оголошенні посольства Італії.

Італійців в Україні просять зареєструватися на сайті МЗС і встановити спеціальний додаток на випадок кризової ситуації.

МЗС Швеції закликає утриматись від будь-яких поїздок до України, а шведів, які зараз в Україні – виїхати.

“Невизначеність щодо подальшого розвитку подій – велика, безпекова ситуація може змінитися швидко… Громадянам Швеції в Україні варто виїхати якнайшвидше”, – зазначають у заяві, застерігаючи, що у разі стрімкого погіршення ситуації посольство зможе лише в обмежених обсягах надавати консульські послуги.

Схожий заклик до своїх громадян оприлюднила Чехія, застерігаючи від поїздок не лише до України, а й Білорусі, а тих, хто вже перебуває в Україні – зважити, чи варто залишатися надалі, та зареєструватися у системі МЗС для підтримання зв’язку.

Нагадаємо, заклики до своїх громадян залишити Україну раніше оприлюднили низка країн, серед яких США, Британія, Німеччина.

Джерело:korupciya.com

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *