Вартість нафти побила 7-річний рекорд: що буде з цінами на бензин та дизель в Україні

Вартість нафти марки Brent вранці 14 лютого перевищила позначку 96 доларів за барель. Під час торгів на біржі ICE вона дорожчала до 96,05 доларів за барель. Це сталося вперше з 1 жовтня 2014 року. Тим не менш, у експертному середовищі впевнені: на ціну на автопаливо тут і зараз це не вплине.

Станом на 17:44 за Києвом, барель нафти Brent трохи подешевшав. За даними Investing, він коштує 94,19 долара.

Зазначимо, що за рік нафта Brent здорожчала майже в 1,5 раза. Станом на 3 лютого 2021 року, барель коштував 58,67 долара. Тобто, дешевше більш, ніж на 35 доларів, порівняно з 14 лютого 2022-го.

Скільки коштує нафту Brent

Водночас у 2021 році транзитні перевезення нафтопродуктів залізницею територією України скоротилися на 42% – до 42,7 тис. тонн порівняно з обсягами 2020 року (73,7 тис. тонн). Про це заявили у Консалтинговій групі «А-95».

Понад те, там зазначили, що у 2022-му обсяг транзиту продовжив скорочуватися. Зокрема, порівняно із січнем-2021, у січні 2022-го обсяг транзиту нафтопродуктів через Україну скоротився на 60% – до 800 тонн. 

Що буде з цінами на автопаливо

«Ривок» цін на нафту тут і зараз не вплине на вартість бензину та дизпалива в Україні. Про це OBOZREVATEL розповів експерт паливного ринку Леонід Косянчук.

При цьому він наголосив: якщо наслідки і відчуються, то не раніше кінця червня. «Від моменту надходження нафти на завод до виробництва світлих нафтопродуктів (в т.ч., бензину та дизпалива) проходить близько 45 діб. Тому сьогоднішній стрибок нафти якщо і відіб’ється на цінах на пальне, то в кращому разі, наприкінці червня», – наголосив експерт .

Водночас він звернув увагу на те, що і ранковий обвал гривні також не призведе до миттєвого стрибка цін на бензин та дизель. Трапитись це може лише у разі тривалого ослаблення нацвалюти.

Інша причина – запаси АЗС. «У мережі завжди є обсяг, який був закуплений за минулими цінами. І доти, доки продукт, закуплений вже за новими цінами, не почне витісняти наявні запаси, ціни не рухатимуться», – пояснив Косянчук.

Водночас він наголосив: мережі АЗС найменше зацікавлені у підвищенні ціни на паливо. «Бо якщо ціну підвищити на 20 коп./літр, продажі падають десь на 20%. А якщо потім ціну опустити на ті ж 20. коп/літр, продажі зростуть на 1-2%», – розповів він.

Джерело:merezha.co

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *