Якою буде цьогорічна зима в Україні! З’явився прогноз кліматолога!

Зима 2020-2021 повинна бути теплою в порівнянні з зимами кінця минулого століття і початку цього. Близько 20 днів в місяць може переважати досить тепла, як для зимового сезону, погода. У той же час можливі і аномально низькі температури повітря.

Такий прогноз погоди озвучила завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

За її словами, очікується, що січень 2020 на Україні може бути на 2-3 градуси тепліше, ніж на початку століття.

“Це може бути за рахунок того, що протягом місяця буде зберігатися аномально висока температура. А також за рахунок того, що буде період або навіть кілька періодів з аномально високою і низькою температурою, але буде переважати більш тепла погода”, – розповіла кліматолог.

У той же час вона не змогла спрогнозувати, як буде розподілятися температура протягом всього зимового сезону.

“Тому що аномалії можуть бути щодня, які дадуть і в середньому аномальну температуру. Або навпаки, як в минулому році – дві декади січня зберігалася дуже висока температура (на Поліссі і у Львівській області, спостерігалася навіть температура, яка зазвичай характерна для південного узбережжя Криму ), а потім буквально тиждень трималася аномально низька температура, втім, в результаті ми все одно отримаємо середню температуру вище норми “, – додала синоптик.

Атмосферні процеси протягом місяця або всієї зими будуть залежати від дуже багатьох процесів. Зокрема, сезонний і місячний прогноз погоди особливо залежать від процесів в океані. За словами Балабух, достовірний прогноз погоди синоптики можуть надати тільки за три-п’ять днів.

“Саме до цих прогнозів варто прислухатися і приймати рішення, тому що вони мають високу точність і виправданість. Достовірність таких прогнозів – 80-90%”, – розповіла експерт.

В цілому, для всієї території України характерна тенденція до того, що зими стають менш суворими і більш комфортними для людини.

“Зимових днів, коли температура повітря нижче нуля, і коли нам потрібна шуба, стає все менше. В минулому році таких днів було близько восьми в Києві за всю зиму. Скільки їх буде цієї зими, сказати важко, але, за прогнозами, і зима 2020-2021 років, очевидно, теж не буде суворою “, – вважає Балабух.

“Очікується, що середня за сезон температура буде вище, ніж на початку століття, і значно вище, ніж в середині минулого століття. Тобто близько 20 днів в місяць може переважати досить тепла, як для зимового сезону, погода”, – резюмувала кліматолог.

Джерело

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *