Андрій Боєчко
Нинька у нас день знань!
Грибних.
Буде багато літер, тому, хто не любит довго читати — видразу тікайте звідсив.
Повім вам, єк в лісі гриба збирати, бис файно попоїсти тий не отруїтиси.
Яке найголовніше правило грибника?
Вірно — не знаєш гриба — не клади його до кошика!
Як у лижника — не їж жовтий сніг!
Запам‘ятали?))
Почнемо з азів.
1. Гриб — абсорбент. Він втягує в себе все, що є в землі, на якій він росте, в воді, яка на нього ллється, і в повітрі, яким він «дихає».
Тому, перш, ніж іти в ліс по гриби, знайдіть той ліс, де чисто.
2. Гриб — плід. «Дерево» гриба — грибниця, розташована під поверхнею землі, на глибині 30-50 сантиметрів, і інколи має розмір лісу, в якому росте.
Гриб — це «яблуко», яке росте на цьому «дереві».
Не важливо, як ви будете збирати це «яблуко» , зрізати чи просто вировати — шкоди для грибниці не завдасте.
ЗАБОРОНЕНО
1. Збирати гриби в радіусі 50 км від
а. Мегаполісів.
б. Металургійних та хімічних підприємств.
в. Електростанцій.
Ці території настільки забруднені , що ніяке виварювання не допоможе очистити гриб від шкідливих елементів таблиці Мєндєлєєва!
ЗАБОРОНЕНО
2. Збирати гриби біля автомагістралей.
Вихлопні гази автомобілів не менш небезпечні, ніж викиди очисних труб заводів і фабрик.
Якщо ви засвоїли ази — сміливо рушайте в ліс за «білим щастям».
За останні 7-10 років я навчив, як шукати і збирати «правильні» гриби, сотні людей.
Насправді все просто.
ЗАПАМ‘ЯТАЙТЕ!
1. В світі росте понад 100 тисяч видів грибів, і лише 3 відсотки з них отруйні!
Вивчіть ( уважно подивіться фотографіі) отруйних грибів, які ростуть в Україні.
Особливо уважно вивчіть бліду поганку та пантерного мухомора — це смерть! Ліків від їхньої отрути немає!
Які види грибів можна збирати в лісах України і не хвилюватися за своє здоров‘я?
Я не вказуватиму латинських назв грибів, бо це не є важливо.
1. Білий гриб (в Україні росте 6 видів білого гриба).
2. Лисичку (2 види — звичайна і жовтіюча).
3. Підосиновик (має багато назв — червоняк, трипітник, червоноголовець тощо).
4. Підберезовик (козар, бабка тощо).
5. Польський.
6. Сироїжки (їх дуже багато, однак не беріть до кошика червоні і помаранчеві — вони гіркі. Найкращі сироїжки мають синій або зелений колір шляпки).
7. Гриб-парасольку.
Усі ці гриби абсолютно безпечні і смачні.
Білий гриб, сироїжки, лисичку та парасольку ми в Карпатах не відварюємо взагалі, відразу смажимо.
Інші вимагають попереднього відварювання.
Розумію, що в різних регіонах Україні збирають різні гриби. Наприклад, на Закарпатті росте багато шампіньйонів і маремуха, гливи, шушерепки тощо, воно все смачне, але житель Запоріжжя, для прикладу, де ці гриби не ростуть, може сплутати їх з іншими грибами, і покласти до кошика. Тоді буде біда.
Вибачаюся перед усіма, хто любить і збирає маслята, рижики, свинушки, опеньки і багато інших смачних видів грибів. Досвідчений грибник їх легко розрізнить серед інших, а от початківець може помилитися, тому я не можу рекомендувати «учню» першого класу самостійно збирати гриби «класу» третього.
Звичайно, якщо початківець збирає гриби під наглядом знавця — то може класти до кошика всі їстівні гриби.
Тому пораджу початківцям свої перші походи по гриби здійснювати «під наглядом» досвідчених грибників.
Коли прийшли додому — обов’язково переберіть зібрані гриби і дочистіть їх (я рекомендую усім очищати гриби від землі, голочок чи листя в лісі, аби не носити зайву вагу).
Відразу заморозьте (свіжими чи відвареними — немає різниці, як кому подобається), зваріть або засмажте.
Гриб — продукт, який надзвичайно швидко псується.
А тепер найголовніше — найкращий, найпахучіший, найсмачніший, найкорисніший, найбезпечніший гриб росте в Карпатах!
А людину, яка навчить вас знаходити та правильно приготувати цей гриб, звуть Юра Соломченко!
Гарноі вам грибалки, друзі!