Салат прекрасно прикрашає собою будь-який святковий стіл, ефектно і апетитно виглядає, а головне – на смак виходить не гірший, ніж на вигляд.
Салат «Лісова галявина» – красиво оформлена і одночасно – дуже проста страва, традиційно в нього кладуть мариновані гриби. Але не менш смачно виходить з смаженими, для заправки годяться і майонез, і сметана, і несолодкий йогурт. Але консервовані дари лісу надають страві особливу, легку кислинку, від якої не варто відмовлятися, інформує UkrMedia.
Є версія, що перші мікси готували ще стародавні римляни, змішуючи овочі і трави з медом і оцтом: слово «салат» перекладається, як «страва з заправкою». Головне – правильно підібрати продукти, щоб вони вдало поєднувалися між собою, і салат «Лісова галявина» класичний – один з найвдаліших експериментів.
Салат «Лісова галявина» – класичний рецепт
Інгредієнти:
- мариновані гриби – 500 г;
- морква – 2 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- огірок – 1 шт.;
- майонез – 3-5 ст. л.;
- зелень – 1 пучок.
Приготування:
- Відварити овочі, порізати.
- Укласти гриби капелюшками вниз.
- Посипати зеленню.
- Викласти, промазуючи майонезом, шари: яйця, морква, огірок і картоплю.
- Прибрати на годину в холод.
- Накрити страву, перевернути.
- Салат «Лісова галявина» посипати зеленню.
Салат «Лісова галявина» з опеньками
Найсмачнішим виходить варіант салату з маринованих опеньків, вони в консервованому вигляді зберігають смак і дуже привабливі. Легко утримуються на капелюшку і створюють ефект лісової галявини.
Інгредієнти:
- гриби – 500 г;
- картопля – 3 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- сир – 150 г;
- шинка – 200 г;
- майонез – 150 г;
- зелень – 1 пучок.
Приготування:
- Відварити яйця і овочі, порізати.
- Викласти гриби.
- Накрити шарами: картопля, шинка, яйця, сир.
- Салат “Лісова галявина” з опеньками прибрати на годину в холод.
- Перевернути, посипати зеленню.
Салат «Лісова галявина» з куркою і грибами
Особливий смак отримає салат «Лісова галявина» з печерицями, якщо додати в нього куряче м’ясо. Можна класти, як свіже, так і копчене. Мариновані гриби краще брати вищого сорту, маринад повинен бути прозорим. Варити курку краще з перцем і лавровим листом, остуджувати – в бульйоні, щоб збереглася соковитість.
Інгредієнти:
- гриби – 400 г;
- курятина – 200 г;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 3 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- огірки – 3 шт.;
- твердий сир – 150 г;
- майонез – 100 г;
- зелень – 1 пучок.
Приготування:
- Відварити яйця, курятину і овочі.
- М’ясо, огірки і цибулю порізати, овочі і яйця натерти.
- Викласти гриби.
- Посипати зеленню.
- Промазуючи, розмістити моркву, курятину, цибулю, огірки, твердий сир, яйця і картоплю,
- Накрити плівкою, поставити в холод на 4 години.
- Салат «Лісова галявина» з печерицями і куркою подається в перевернутому вигляді.
Салат «Лісова галявина» з корейською морквою
У міру гострим, з пікантним смаком виходить салат «Лісова галявина» з корейською морквою, цей овоч можна замаринувати самому. Вибираючи гриби, важливо брати не дуже великі, вони можуть гірчити. У складі маринаду допускаються сіль, перець, оцет і лавровий лист, інші добавки зіпсують смак страви.
Інгредієнти:
- курятина – 300 г;
- гриби – 200 г;
- корейська морква – 250 г;
- картопля – 2 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- огірок свіжий – 200 г;
- цибуля – 1 шт.;
- майонез – 200 г;
- зелень – 1 пучок.
Приготування:
- Відварити яйця, м’ясо і овочі, подрібнити.
- Викласти гриби, посипати зеленню.
- Майонезом змащувати кожен шар, викладаючи огірки, моркву, цибулю, картоплю, м’ясо і яйця.
- Салат «Лісова галявина» з корейською морквою прибрати на годину в холод.
- Перевернути, прикрасити зеленню.
Салат «Лісова галявина» з шинкою
Якщо немає в запасі м’яса, не біда, можна приготувати салат «Лісова галявина» з шинкою і грибами. Шинка повинна бути свіжою, з прожилками і тонкими смужками жиру, які свідчать про натуральність продукту. При розрізуванні шматок повинен сочитися, в сухому, без рідини, продукті будуть розпушувачі.
Інгредієнти:
- шинка – 100 г;
- гриби – 200 г;
- картопля – 1 шт.;
- твердий сир – 50 г;
- яйця – 2 шт.;
- зелена цибуля – 0,5 пучка;
- морква – 1 шт.;
- майонез – 150 гр.
Приготування:
- Відварити яйця і овочі, подрібнити.
- Шинку та цибулю дрібно порізати.
- Викласти гриби.
- Посипати цибулею.
- Промазуючи майонезом, накрити шарами: сир, яйця, картопля.
- Прибрати на годину в холод.
- Накрити тарілкою і перевернути.
Салат «Лісова галявина» з яловичиною
Рецепт салату «Лісова галявина» з грибами допускає будь-який сорт м’яса, ситніше вийде з яловичиною. Краще купувати шматки з філе, чим світліше жир і сухожилля, тим м’якше буде м’ясо. Для варіння ще підійде шия. У рульки багато сухожиль, і варити її доведеться довше. Цибулю рекомендується замаринувати, щоб прибрати гіркоту.
Інгредієнти:
- м’ясо – 200 г;
- гриби – 300 г;
- сир твердий – 100 г;
- яйця – 2 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- огірки – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- майонез – 200 г;
- зелень – 1 пучок.
Приготування:
- Відварити яйця, м’ясо і овочі, подрібнити.
- Сир натерти, цибулю порізати.
- Посуд змастити маслом.
- Викласти гриби.
- Посипати цибулею.
- Змащуючи, розмістити шарами моркву, огірки, м’ясо, сир, картоплю, яйця.
- Прибрати салат «Лісова галявина» з яловичиною на 12 годин на холод.
- Перевернути, прикрасити зеленню.
Салат «Лісова галявина» з смаженими грибами
Більш оригінальний варіант – салат «Лісова галявина» з смаженими грибами і куркою. Щоб надати страві потрібну форму, доведеться трохи повозитися, але результат того вартий. Купувати потрібно дари лісу свіжі, з капелюшками середніх розмірів, їх потрібно буде обсмажити з двох сторін. Ніжки відрізають і пасерують окремо.
Інгредієнти:
- гриби – 400 г;
- картопля – 2 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- сир – 200 г;
- курятина – 300 г;
- морква – 1 шт.;
- зелена цибуля – 0,5 пучка;
- кріп – 0,5 пучка;
- листя салату – 4 шт.;
- майонез – 200 гр.
Приготування:
- Відварити яйця, м’ясо і овочі, подрібнити.
- Обсмажити гриби.
- Викласти капелюшки, змастити майонезом.
- Змащуючи майонезом, розмістити зверху шарами картоплю, ніжки грибів, зелень, курятину, сир, моркву, яйця, листя салату.
- Перевернути, прибрати в холод.
Салат «Лісова галявина» з плавленим сиром
Смачним виходить салат «Лісова галявина» з плавленим сиром. Колір продукту повинен бути рівномірним, жовтий відтінок свідчить про барвники. Поверхня – гладка, пружна і блискуча. Шматки не повинні кришитися в руках. Огірки можна класти і свіжі і мариновані. Цибуля маринується за бажанням.
Інгредієнти:
- гриби – 300 г;
- яйця – 3 шт.;
- морква – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- зелень – 1 пучок;
- оцет 6% – 1 ст. л.;
- плавлений сир – 100 г;
- картопля – 2 шт.;
- філе курки – 200 г;
- майонез – 100 г;
- огірки – 2 шт.
Приготування:
- Відварити яйця, м’ясо і овочі, подрібнити.
- Цибулю замаринувати.
- Викласти гриби.
- Посипати зеленню.
- Змащуючи майонезом, викласти моркву, яйця, цибулю, огірки, курятину, сир, картоплю, цибулю.
- Прибрати в холод на 4-6 годин, потім перевернути.
Салат «Лісова галявина» з огірком
Нотку літньої свіжості отримає салат «Лісова галявина» з грибами, якщо замість солоних покласти свіжі огірки. Щоб частування красиво виглядало, ніжки грибів повинні бути близько 1 см. Майонез можна замінити несолодким йогуртом. Чим довше частування стоїть в холоді, тим легше буде його перевернути в цілісному вигляді.
Інгредієнти:
- гриби – 300 г;
- яйця – 3 шт.;
- курятина – 200 г;
- морква – 1 шт.;
- огірки – 2 шт.;
- зелень – 1 пучок;
- майонез – 100 гр.
Приготування:
- Відварити яйця, м’ясо і овочі, подрібнити.
- Огірки і зелень подрібнити.
- Викласти гриби.
- Розмістити, змащуючи майонезом, зелень, яйця, огірки, моркву, м’ясо, картоплю.
- Прибрати в холод.
- Салат з огірками «Лісова галявина» перевернути.
- Джерело:merezha.co