В Україні найближчим часом ціна цукру може піднятися ще на 30%. Це пов’язано з різким подорожчанням газу для виробників.
Як пояснив директор Науково-практичного центру бурякоцукрової промисловості Олександр Коротинський у коментарі для UBR, негативна рентабельність спостерігається вже не перший рік.
Він зазначив, що частка газу в собівартості виробництва цукру займає вже майже 70%. А робота багатьох підприємств бурякоцукрової галузі стає просто збитковою.
Експерт не виключає, що ціни на цукор найближчим часом зростуть ще на 30-35%.
Наприкінці 2021 року, коли почалося виробництво цукру після збирання врожаю, частина заводів просто не почала працювати.
А це не тільки втрата робочих місць для працівників, а й втрата податків і зниження обсягів вироблення цукру.
Також експерти дають сумні прогнози на 2022 рік в кондитерській галузі. Зростання цін минулого року склало 25-30%.
Також були проблеми з реалізацією продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках. І ряд підприємств замислюється над доцільністю виробництва в таких умовах.
“Виробничі потреби середнього кондитерського підприємства в газі становлять приблизно 300-600 тис.кубометрів, а в опалювальний сезон ця потреба значно зростає.
При вартості газу на рівні 55 тис.грн, підприємству доведеться викласти від 16 до 32 млн грн. Чимало компаній просто не мають таких коштів”, – розповів президент асоціації “Укркондпром” Олександр Балдинюк.
Ціни на торти у 2021 році виросли вже на 80%, оскільки в собівартість входить не тільки енергоносій, а й продукти, які також істотно подорожчали.
Джерело:merezha.co