Нещодавно соцмережі сколихнув пост українського правозахисника Володимира Косенка. На своїй сторінці в Фейсбуці той торкнувся животрепетну тему: пельмені і звідки вони беруться.
Ось що написав Косенко:
«Брат мій працює на виробництві всіма улюблених пельменів, вареників та іншої смакоти, яку ви готуєте на швидку руку. Тому ми і не купуємо ці продукти.
Ні, не тому, що він тягає в рукаві пельмені, а тому, що все “м’ясо”, яке міститься в таких продуктах, – це обвалювання. Обваляти м’ясо є в т. Ч. І в ковбасах, сосисках і інших м’ясовмісну продуктах, які стоять всі гроші світу.
Що таке обвалювання? Це кістки, шкури, обрізані тушки курей та іншої падла, які засовують в спеціальний барабан (на зразок пральки), він крутиться, залишки того, що залишилося на цих “продуктах” за рахунок ударів об стінки відстає від кісток і звалюється в якусь подобу фаршу з сполучних тканин, жиру та інших радощів.
А бренд-менеджери розміщують на упаковці красиві пики відомих кухарів. Потрібно ж створити ілюзію того, що це спеціально для вас зліплено “маленьким звірятком, что загортає пельмені у целофан”. Смачно ж і з натуральними спеціями!
На фото ті самі кістки з яких відбувається начинка улюблених пельменів, вареників, котлеток по-домашньому … »
Цей пост викликав чимало пересудів в мережі, тому ми вирішили розібратися, з чого ж все-таки роблять пельмені на заводах.
І ось що ми дізналися …
Якісна яловичина, незбиране молоко, свіжа цибуля, борошно вищого гатунку, яйця, свіжомелені спеції та інші обіцяні рекламою краси – усього цього дійсно немає в дешевих пельменях. Насправді ж замість яловичини в них кладуть куряче м’ясо, дешевий яловичий жир, курячу шкірку, ароматизатор м’яса та соєвий текстурат.
Остання добавка – це спеціальний інгредієнт, який створює враження, що в їжі вам трапляються шматочки м’яса. Також в дешевих пельменях немає яєць – їх замінюють яєчним порошком.
Далі додають карагінан, модифікований крохмаль і фосфат, які збільшують кількість вологи і відповідно надають ваги.
Ще одним інгредієнтом дешевих пельменів є підсилювач смаку. Зв’язати вологу допомагають соєве або пшеничне клітковини. Всі ці харчові добавки не заборонено класти в продукти, але тільки якщо дотримується певна норма, яку не можна перевищувати.
Крім цих домішок, в магазинних пельменях можуть бути консерванти, поліпшувачі смаку, антиоксиданти і безліч аналогічних препаратів.
Замість борошна першого сорту беруть другосортний, яка на вигляд сіро-землистого кольору. Щоб домогтися видимості більш якісного продукту, в тісто додають барвник – діоксид титану Е171, що входить до складу зубної пасти!
Таким чином білизна борошна підвищується, але одночасно і збільшується небезпека такого продукту для здоров’я – адже цей барвник може привести до розвитку раку.
На виробництві робиться близько 90-200 пельменів на годину. Вони можуть бути різної форми, на яку теж варто звернути увагу.
В ДСТУ обумовлено певне співвідношення м’яса і тіста в пельмені: 60% м’яса на 40% оболонки. Але багато виробників намагаються зменшити кількість м’яса за рахунок форми. На вигляд пельмень може бути великим, але насправді краю по колу надають тільки видимість великого пельмені.
Тому при виборі продукту краще віддавати перевагу пельменів, у яких немає тестової окантовки: їх візуально важко підробити. Хоча начинку можуть зменшувати і за рахунок товщини тесту.
Звертайте увагу також на те, як виглядає тісто після того, як пельмені зварили. Якщо тісто якісне, то воно буде пружне і без тріщин.
Начинка ж в якісному пельмені – цілісна і теж пружна, а не паштетообразная.
А ще краще – відмовтеся від магазинних пельменів зовсім! Купуйте домашні або навчитеся готувати їх самі. Так, це обійдеться дорожче (навряд чи у вас в господарстві є соєвий текстурат), але зате ви будете знати, що начинка зроблена з м’яса, а не з «обвалки».
До речі, у вас нерви міцні? Тому що ось відео: