Надмірне вживання хліба дуже небезпечно для літніх людей. Пенсіонерам слід обмежити вживання в їжу хліба, каш, круп і зернових при схильності до інсулінорезистентності, набору ваги і діабету.
Про це розповіла лікар-дієтолог Маріят Мухіна, передають Народні Новини.
Кому не можна їсти хліб
До каш і хлібобулочних виробів літнім людям слід ставитися з обережністю.
Річ у тому, що це продукти з високим індексом глікемічності.
“Люди похилого віку схильні до інсулінорезистентності, розвитку діабету II типу, набору ваги. Це буде шкідливо для мозку – розвивається синдром “обкрадання”. Тобто жирова тканина забирає об’єм циркулюючої крові, відбувається синдром “обкрадання” життєво важливих органів”, – пояснила дієтолог.
До речі, крупи нерідко містять лігнани. Це отрути рослинного походження.
“Наприклад, у вівсяній каші є хітинова кислота, тому навіть цей продукт слід вживати з обережністю – не більше одного разу на тиждень”, – рекомендує Мухіна.
Кому можна їсти хліб і каші
Хліб і кашу можна спокійно їсти тільки в разі, якщо у літньої людини ідеальна вага, показники вуглеводного обміну та інсулінорезистивності.
Якщо ми говоримо про рослинну їжу, її вміст в повсякденному раціоні не повинен перевищувати 600-800 грам.