Домашнє вино з винограду
Виноград, цукор.
“Виноград обрізаю після перших морозів. Не мию! Це важливо. Я і від гілочок не відділяю! Тобто кладу всю грону.
Але без гілочок воно виходить не таке терпке.
Складаю в 40-літрову каструлю. Жмакаю добре і залишаю на кілька днів, щоб жмих піднявся і почався процес бродіння. Потім через прес відціжую сік.
В соці розводжу цукор. Тобто відливпю десь 1 літру соку в каструлю добавляю 1 кг цукру, на вогні підінріваю до розчинення цукру, але не кип’ячу.
Виливаю гарячим в загальний сік, перемішую пробую на смак. Мало – знову сік + цукор і на вогонь, поки не доб’ юся солодкого смаку. Потім під час бродіння вино стає менш солодким.
Розливаю в 3-літрові банки, але не повні, і ставлю на гідрозатвор (купила спеціальні кришки з трубочкою для вина).
Десь місяць воно стоїть. Перестало булькати, зробилося прозорим, з’явився осад на дні – зціджую, розливаю у чисті банки і ставлю в кладовку”.
Рецептом поділилася Наталія Панченко