Про таких людей варто знати! Чудова історія лікаря, який зробив відкриття в медицині і врятував тисячі маленьких життів.
Страшно навіть подумати про це, але лише півтора століття тому середня тривалість життя людини була вдвічі менше, ніж зараз. . Найбільше на цей показник впливала дитяча смepтність. Для дитини проблемою було не тільки з’явитися на цей світ, але і дожити до повноліття. Але незабаром з’явився той, хто зміг все змінити.
Джерело:ukrainians.today
Ця воістину велика людина народилася більше ста років тому в столиці сучасної Словенії, тоді це було всього лише невелике містечко Австро-Угорської імперії. Ернст Моро навчався в Австрії, в Граці, де і отримав ступінь доктора медицини. У 1906 році він отримав спеціалізацію педіатра в Мюнхені, а через два роки став професором в Університеті Гейдельберга.
За свою практику Моро зробив дуже багато важливих відкриттів. Завдяки йому стала можлива діагностика дитячого цеpeбрального паpaлічу. Метод Моро полягає в тому, що, якщо видати біля голови дитини гучний звук, він повинен розкинути ручки, а потім стиснути їх. Відсутність подібного рефлексу – ознака пошкодження або пригнічення нервової системи.
Саме Моро відкрив лактобактерії та їх користь для людського організму. Він перший придумав стерилізувати дитячі пляшечки і придумав суміш для штучного вигодовування. Ви тільки уявіть, зараз це відомо всім і все цим користуються, а він був першопрохідцем в педіатрії.
У 1908 році Моро зробив своє найважливіше відкриття, яке змогли пояснити лише через ціле століття. У той час показник дитячої смepтності становив 25-30%. Тобто з 100 дітей приблизно 25 не доживали навіть до року. Головна причина – банальна діарея. Моро придумав найпростіший рецепт, завдяки якому цей показник знизився вдвічі, – звичайний морквяний суп.
Рецепт до банального простий: потрібно взяти півкіло моркви і зробити з неї пюре, після залити літром води, підсолити і упарити до загального об’єму в один літр. Ось і весь рецепт, який лікує діарею у дитини.
Пояснити чудодійну силу цього супу змогли лише в 2002 році. Тоді стало зрозуміло, що кислі олігосахариди, що містяться в супі, заважають бактеріям прикріплятися до слизової оболонки. Ще одне дослідження показало, що такий суп лікує навіть діарею, яка стійка до антибіотиків.
Морква – справжнє джерело корисних речовин. Вона багата вітамінами А, С, Е, D, кальцієм, магнієм, фосфором і каротином. Вчені встановили, що регулярне вживання моркви сприяє профілактиці онкологічних захворювань. Також вона містить багато клітковини, завдяки чому виводить з кишечника шлаки і токсини. Так що цей суп не втрачає своєї актуальності і зараз.