Українська кондитерська галузь котиться в глибоку кризу. Деякі виробники вже заявили про плани повністю або частково згорнути виробництво окремої продукції. Одна з головних причин – ціна на газ, яка в 2021 році злетіла в рази.
Які солодощі невдовзі можуть зникнути з прилавків і чого далі чекати українцям.
Чому кондитерську галузь спіткала криза?
Кондитерська галузь – одна з найстабільніших у нашій економіці. За останні роки українська “кондитерка” стрімко завойовувала ринки за кордоном, а за перші 10 місяців 2021 року наші виробники експортували 218 тисяч тонн продукції. До кінця року, за прогнозами профільних експертів, ця цифра становитиме 250 тисяч тонн. Загальна сума експорту потягне на 600 мільйонів доларів.
Але тепер позиції української “кондитерки” опинилися під загрозою. Про проблеми заговорили ще на початку поточного року, коли представники Торгово-промислової палати України спільно з Асоціацією “Укркондпром” звертали увагу на критичну ситуацію на ринку цукру. Як розповідає перший віцепрезидент ТПП Михайло Непран, цей ринок надто монополізований, через що ціни на цукор стрімко зростали.
“По суті, на ринку цукру є чотири гравці, які диктують свої умови. Уже тоді цукор був занадто дорогим і було зрозуміло, що у виробників кондитерських виробів будуть проблеми як з експортом (товари стануть неконкурентоспроможними), так і всередині країни”, – каже Непран.
За словами Непрана, уряду пропонували створити цукровий фонд, робити запаси, проводити інтервенції на ринку та збивати ціну ринковими методами. Але до звернення не дослухалися.
Другий фактор, який буквально “добиває” галузь зараз, – ціни на газ. Як каже президент Асоціації “Укркондпром” Олександр Балдинюк, цього місяця вартість газу для них тримається в межах 34-35 тисяч гривень за тисячу кубометрів, а в січні вже перевищить 45 тисяч гривень за такий самий обсяг.
“У нас високі ціни на сировину. Складні розрахунки з торговими мережами, які не повертають нам кошти протягом тривалого часу. Але ціна на газ стала контрольним пострілом. І ми не знаємо, як управляти цими процесами. Багато компаній не знають, що робити наступного місяця. З одного боку, зупинка виробництва тягне додаткові витрати: це штрафні санкції, і втрата партнерів, і ринків. Але з іншого боку, не можна працювати на збиток. Тому можливо, якісь асортиментні групи будуть виводити”, – стверджує експерт.
З початку року виробники вже підняли ціни на 25-30%. Наразі, за словами Балдинюка, їх потрібно збільшити ще на 10-15%. З новими цінами українська кондитерка починає програвати виробникам з інших країн. Наші виробники можуть втратити як іноземні ринки, так і українського споживача. Повернути свої позиції буде дуже складно.
Якщо ж підприємства почнуть закривати, постраждають не лише їхні власники. Україна загалом втратить і частину податків, і робочі місця.
Які товари можуть перестати виробляти?
Як розповідає Балдинюк, із шоколадною групою ситуація ще не така погана і виробникам за рахунок маржинальності вдається вийти на прибуток. Водночас борошняна (печиво, бісквіти) та карамельна групи вже невигідні у виробництві:
“По цих групах удар найбільший. Печі на газу. Переробити їх ні в що не можна”, – зазначає Балдинюк.
Які саме підприємства згортатимуть виробництво – наразі невідомо. Самі компанії таких заяв ще не робили, щоб не викликати передчасних проблем із партнерами. А в профільній Асоціації цю інформацію не розголошують доти, доки компанії не виступлять з офіційними заявами.
Водночас, Балдинюк наголошує, що зараз ті чи інші проблеми є у всіх членів їхньої Асоціації. Зокрема, йдеться про такі відомі компанії, як ROSHEN, “АВК”, “Лукас”, “Nestlе Україна”, “Mondelez Україна” та інші.
Чи буде дефіцит печива та цукерок?
Експерти заспокоюють: по споживачах криза в кондитерській галузі не вдарить, дефіциту та порожніх полиць із печивом чи льодяниками бути не повинно. “У нас є договір про зону вільної торгівлі. Замість українських кондитерських виробів будуть європейські. Ніші порожніми не будуть. Не буде ROSHEN чи “АВК” – будуть польські, чеські чи інші виробники”, – каже Непран.
Загалом кризи в кондитерській галузі споживачі не відчують. На прилавках українське печиво дуже швидко можуть замінити тим самим польським, яке вже зараз обирають багато покупців через відносну дешевизну. Але також варто розуміти, що кондитерська галузь сплачує чимало податків до бюджету, а ще – це додаткові робочі місця. Тому частково закрите виробництво позначиться далеко не найкращим чином на українській економіці. Криза може перекинутися і на супутні галузі: борошняну, цукрову, виробництво жирів та упаковок. У такому разі втрати можуть стати дуже значними.