Шарлотка – це смачний, ніжний і ароматний пиріг, який знайомий більшості з нас з дитинства. традиційну шарлотку готують з додаванням яблук. Найбільш кращим сортом яблук для шарлотки по праву вважається антонівка. Неймовірно ароматні, з яскраво вираженою кислинкою, антонівські яблука чудово відтіняють і доповнюють смак солодкого бісквіта, пише Сьогодні.Lifestyle.
Класична шарлотка з яблуками
Інгредієнти:
- 4 яйця
- 1 склянка цукру
- 1 склянка борошна
- 3 яблука
- лимонний сік
- рослинна олія
Рецепт приготування:
1. Яйця збийте з цукром в пишну світлу масу. Додайте просіяне борошно, акуратно перемішайте лопаткою.
2. Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевини і наріжте тонкими скибочками. Збризніть лимонним соком.
3. У змащену олією форму викладіть частина тіста. Потім рівномірним шаром викладіть яблука і зверху покрийте тістом, що залишилося.
4. Випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 35 хвилин до появи світло-коричневої скоринки.
Карамельна шарлотка
Інгредієнти:
- 3 яблука
- 3 яйця
- 90 г цукру
- 90 г борошна
- 3 ст.л. цукру без гірки для карамелі
- 30-50 г вершкового масла
Рецепт приготування:
1. Розігрійте духовку до 180 С.
2. Форму діаметром 20 см змастіть маслом і присипте борошном.
3. Приготуйте карамель. У каструльку насипте цукор, додайте ложку води при бажанні і на сильному вогні розтопіть і чекайте, поки не вийде коричнева карамель. Вилийте її в форму і розподіліть по дну. На карамель покладіть шматочки масла і відставте.
4. Приготуйте бісквітне тісто. Розділіть яйця на білки і жовтки. Додайте 1/3 норми цукру і збийте ще, до блиску.
5. Збийте жовтки з цукром, що залишився. За допомогою ложки акуратно змішайте білки і жовтки.
6. Додайте просіяне борошно, перемішайте, зачерпуючи тісто від краю і опускаючи в середину.
7. Яблука поріжте на четвертинки, а потім шматочками просто в форму. Залийте тістом і струсіть.
8. Печіть при 180 градусах півгодини, а потім ще півгодини при 160. Готову шарлотку переверніть на решітку і остудіть.
Шарлотка в мультиварці
Інгредієнти:
- 1 склянка борошна
- 1 склянка цукру
- 3-4 яйця
- 800 г яблук
- 50 г вершкового масла
- 2 ст.л. цукру для посипання
Рецепт приготування:
1. Яблука очистіть від шкірки і насіння, наріжте скибочками.
2. Увімкніть мультиварку в режим підігріву та покладіть в каструльку шматочок масла, щоб воно розтануло. Коли розтане – злегка змастіть цим маслом стінки каструльки і додайте 2 ст.л. цукру. Помішуйте дерев’яною або пластмасовою ложкою, поки цукор повністю не розчиниться в маслі.
3. Викладіть на дно перший шар яблук – це ж буде верх пирога. Потім додайте інші нарізані фрукти.
4. Міксером збийте яйця з цукром в пишну світлу масу.
5. Продовжуючи збивати, додайте борошно.
6. Вилийте тісто на яблука і готуйте в режимі «Випічка» 40 хвилин. Готовий пиріг переверніть на тарілку.
Шарлотка на кефірі
Інгредієнти:
- 500 г яблук
- 250 г борошна
- 2 яйця
- 100 г масла
- 100 г цукру
- 200 мл кислого молока або кефіру
- 1/2 ч. л. розпушувача або гашеної соди
- сіль
Рецепт приготування:
1. Збийте цукор із розм’якшеним вершковим маслом.
2. Додайте по одному яйця, кожен раз збиваючи. Потім влийте кефір, всипте просіяне борошно, сіль і розпушувач.
3. Змішайте тісто з нарізаними яблуками.
4. Форму змастіть вершковим маслом і присипте сухарями або борошном. Викладіть тісто, розрівняйте і випікайте при 190 градусах 45 хвилин.
Шарлотка на сметані
Інгредієнти:
- 1 склянка борошна
- 1 склянка цукру
- 1 стакан сметани
- 1-2 яйця
- 1/2 ч. л соди, гашеної оцтом
- 5 великих яблук
- цукрова пудра
Рецепт приготування:
1. Добре збийте яйця з цукром. Додайте сметану, потім просіяне борошно з содою.
2. Дві третини очищених яблук поріжте кубиками, залийте двома третинами тіста. Зверху викладіть третину яблук, порізану дуже тонкими скибочками, залийте залишками тіста.
3. Випікайте шарлотку в розігрітій до 180 С духовці 30-40 хвилин. Перед подачею остудіть і посипте цукровою пудрою.